Η μεγάλη αντιπαράθεση: κόκκινο ή λευκό κρασί;
Οι λάτρεις του κρασιού τείνουν να έχουν μια προτίμηση είτε για κόκκινο είτε για λευκό κρασί, συχνά βασιζόμενοι στη γεύση. Εσείς;
Τα λευκά κρασιά γίνονται κυρίως από λευκά σταφύλια μόνο, και δεν περιέχουν τις φλούδες και τους σπόρους. Τα κόκκινα κρασιά παράγονται από ολόκληρα τα σταφύλια και είναι η φλούδα κυρίως που τους δίνει το ξεχωριστό χρώμα και τη γεύση. Η διαδικασία της οινοποίησης και της ωρίμανσης ποικίλει μεταξύ των δύο, οδηγώντας σε προϊόντα με σημαντικές διαφορές στη γεύση, το σώμα, το χρώμα και το άρωμα.
Τα κόκκινα κρασιά παρασκευάζονται από μαύρα σταφύλια, όπως το Pinot Noir, το Cabernet Sauvignon ή το Syrah. Βέβαια, μερικά κόκκινα κρασιά μπορεί να έχουν αναμειχθεί με μια μικρή ποσότητα αρωματικών λευκών σταφυλιών.
Αντίστοιχα οι λευκοί οίνοι συνήθως παρασκευάζονται από λευκές ποικιλίες σταφυλιών, όπως τα Sauvignon Blanc, Chardonnay ή Sémillon. Υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν και από σταφύλια μαύρου δέρματος, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο.
Μια εξαίρεση είναι η σαμπάνια, η οποία φαίνεται να είναι ένα αφρώδες λευκό κρασί, παρόλο που συχνά περιέχει Pinot Noir και το Pinot Meunier, και τα δύο είναι σταφύλια με μαύρη επιδερμίδα που αναμειγνύονται με το Chardonnay.
Τόσο τα κόκκινα όσο και τα λευκά οινοποιήσιμα σταφύλια προέρχονται από το vitis vinifera, το οποίο ήταν αρχικά ένα σταφύλι με μαύρο δέρμα. Οι μεταλλάξεις έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες κόκκινες και λευκές ποικιλίες που προέρχονται από αυτό το είδος σταφυλιών, όλες έχουν ένα κοινό DNA.
Η διαδικασία ζύμωσης είναι μια από τις κύριες διαφορές στα κόκκινα και λευκά κρασιά. Τα μαύρα σταφύλια συνθλίβονται σε πολτό που ονομάζεται μούστος πριν αρχίσει η ζύμωση. Για τους κόκκινους οίνους, μετά την σύνθλιψη, το γλεύκος, το οποίο περιέχει το χυμό, τα δέρματα, τους σπόρους, και μερικές φορές τα στελέχη, αφήνεται να αρχίσει τη ζύμωση.
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται διαβροχή, και τα δέρματα χρωματίζουν το κόκκινο κρασί και του παρέχουν τανική δομή. Όσο περισσότερο διαβρέχονται τα σταφύλια, τόσο πιο βαθύ είναι το χρώμα και τόσο πιο τανικό θα είναι το κρασί.
Για τα λευκά κρασιά, τα σταφύλια θρυμματίζονται και πιέζονται για να αφαιρεθεί ο ανοιχτόχρωμος χυμός. Όταν ζυμώνεται ένα λευκό κρασί με μαύρα σταφύλια, οι οινοπαραγωγοί αφαιρούν τα δέρματα και τους σπόρους, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα λευκό κρασί με το χρώμα του άχυρου.
Οι κόκκινοι οίνοι ζυμώνονται συνήθως σε υψηλότερη θερμοκρασία από τους λευκούς οίνους. Η θερμοκρασία ζύμωσης για τα κόκκινα κρασιά κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30°C. Ενώ, η θερμοκρασία ζύμωσης για τα λευκά κρασιά είναι συνήθως κάτω 15°C.
Τα κόκκινα τείνουν να παλαιώνονται σε δρύινα βαρέλια, ενώ τα λευκά τείνουν να ωριμάζουν σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το Chardonnay, μπορεί να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Με αυτόν τον τρόπο προστίθενται στο κρασί οι “φρυγανισμένες” γεύσεις από το βαρέλι. Μερικοί κόκκινοι, όπως το Beaujolais Νouveau, μπορεί να ωριμάσουν σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, οι οποίες διατηρούν τις πιο φρέσκες γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού.
Το κόκκινο κρασί και το λευκό κρασί έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ. Όμως, είναι οι μοναδικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού που παρέχουν ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του.
Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι, επίσης, γνωστό ότι αυξάνει την HDL χοληστερόλη, την καλή χοληστερόλη που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτρέψει την ύφεση του εγκεφάλου λόγω της αντιοξειδωτικής του ρεσβερατρόλης, η οποία φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας στον εγκέφαλο. Αυτή η πλάκα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Το κόκκινο κρασί λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πιθανά οφέλη για την υγεία. Συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Έτσι, το κόκκινο και το λευκό κρασί περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αλλά το κόκκινο τείνει να κερδίζει τη μάχη για την υγεία στο τέλος. Είτε προτιμάτε κόκκινο είτε λευκό κρασί, και τα δύο πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες και ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής.
Βρείτε τις προτάσεις μας για κρασιά στο eshop μας, είτε στην κάβα μας.