Χειμώνας ή καλοκαίρι, η μπύρα είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές όσον αφορά στα διαθέσιμα αλκοολούχα ποτά. Ο λόγος πολύ απλός: καθώς καταφέρνει να δίνει ένα μεγάλο εύρος επιλογών και για τους πιο απαιτητικούς.
Η ομάδα μας συγκέντρωσε πληροφορίες για το αγαπημένο ποτό και τα διάφορα είδη του, αλλά και για την ιδιαιτερότητα του καθενός από αυτά. Μετά από αυτό το σύντομο άρθρο θα γνωρίζετε λοιπόν, ότι το είδος της μπύρας καθορίζεται από τον τρόπο ζύμωσης της. Οι κύριες κατηγορίες μπύρας είναι οι ακόλουθες: βυθοζύμωτες, οι αφροζύμωτες και οι μπύρες φυσικής ζύμωσης, όπου φυσικά κάθε κατηγορία έχει και τα δικά της είδη.
Ale ή αλλιώς αφροζύμωτες
Για να παραχθεί η μπύρα σε αυτή την κατηγορία, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και ενώ αναδύεται η μαγιά στην επιφάνεια, τότε συλλέγεται και απομακρύνεται προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία σε άλλη δεξαμενή.
Η ζύμωση διαρκεί 2 έως 5 ημέρες μεταξύ 15 και 23 °C, για αυτό και αναφέρεται ως «μέθοδος υψηλής θερμοκρασίας». Μια υποκατηγορία που σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι είναι η Weiss. Εδώ υπάγονται επίσης και οι μοναστηριακές μπύρες, με τις trappiste να είναι το πιο γνωστό είδος.
Η χρωματική παλέτα των αφροζύμωτων μπυρών είναι ευρεία, από πληθωρικές ξανθές μέχρι κεχριμπαρένιες κοκκινωπές. Σε ότι αφορά στην γεύση τους, είναι αρκετά ιδιαίτερη με αυξημένη οξύτητα και ευχάριστη πικρή επίγευση. Αυτό τις ξεχωρίζει από το επόμενο είδος που θα δούμε, τις Lager.
Lager ή αλλιώς βυθοζύμωτες
Σε αυτή τη μέθοδο το σκηνικό αλλάζει, καθώς η ζύμωση διαρκεί κάποιους μήνες και πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες από 6 έως 12 °C. Έτσι, η παραγόμενη μπύρα φυλασσόταν σε αποθήκες για προκύψουν οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που πήραν το όνομα τους, μιας και ο όρος lager στα γερμανικά σημαίνει «προς αποθήκευση».
Ενώ η απόχρωση τους μπορεί να διαφέρει και σε αυτή την περίπτωση, από ξανθές σε μαύρες ή ακόμα και σε κόκκινες, οι μπύρες αυτές έχουν ένα κοινό: την πλούσια, γεμάτη γεύση.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το είδος Pils αν και διαφέρουν στην περιεκτικότητα σε λυκίσκο. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκτούν μια πικράδα και ένα ξηρό χαρακτήρα.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του είδους αυτού είναι ο πλούσιος αφρός και η μέτρια έως έντονη γεύση.
Μπύρες φυσικής ζύμωσης
Σε αυτή την περίπτωση, η μπύρα ζυμώνεται φυσικά με τη βοήθεια ζυμομυκήτων του περιβάλλοντος, χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου μαγιά. Αυτός άλλωστε ήταν ο τρόπος παραγωγής μπύρας μερικούς αιώνες πριν. Αν και έχουν περισσότερα κοινά με τις Ale, διαφέρουν αισθητά στο άρωμα και την γεύση.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατηγορία αυτή αποτελείται από Βέλγικες μπύρες, στη ζύμωση των οποίων χρησιμοποιούνται πολλές φορές και φρούτα.
Όποιο και αν είναι το είδος σας, στην κάβα μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από κωδικούς μπύρας, τις οποίες φροντίζουμε να παραλαμβάνετε άμεσα.
Εγγραφείτε σαν χρήστης B2B σήμερα εδώ, για μοναδικά προνόμια, χαμηλές τιμές και γρήγορες παραδόσεις 365 μέρες το χρόνο!