Η συναρπαστική ιστορία της βότκας
Η λέξη «βότκα» προέρχεται από την σλαβική λέξη “voda” που σημαίνει “νερό”. Βότκα είναι στα ρωσικά το “νεράκι”. Το ποτό αυτό παράγεται από οποιοδήποτε φυτό ήταν δυνατόν να αποσταχθεί σε αλκοόλ. Η σίκαλη και τα σιτηρά είχαν τα πρωτεία αλλά αν δεν υπήρχαν παλαιότερα, η απόσταξη μπορούσε να γίνει με πατάτα είτε ακόμα και με μελάσα.
Όπως την γνωρίζουμε εμείς σήμερα, η βότκα από ποτό απλής κατανάλωσης έγινε τα τελευταία χρόνια statement με πολλές εταιρείες παραγωγής να εστιάζουν στην παρασκευή premium βότκας από διάφορα υλικά, με έντονα αρώματα και γεύση μεστή και απαλή. Το συγκεκριμένο ποτό είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ρωσία αλλά και την Πολωνία, καθώς οι δύο χώρες διεκδικούν την πατρότητά της. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα από το 1405, οι Πολωνοί ήταν αυτοί που την έφτιαξαν πρώτη φορά, όμως οι Ρώσοι κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να την κατοχυρώσουν και τελικά έφυγαν δικαιωμένοι. Ο κυριότερος λόγος για την τροπή αυτή ήταν ο τρόπος απόσταξης που χρησιμοποιούσε η Πολωνία. Δεδομένου ότι ήταν μια απόσταξη οίνου, το ποτό που βασικά παρήγαγαν οι Πολωνοί έμοιαζε περισσότερο με κονιάκ παρά με βότκα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος χρήσης της κατά την πρώτη περίοδο που την παρασκεύαζαν. Σύμφωνα με ιστορίες σε βιβλίο του Νικολάι Γκόγκολ το 1835, ενός Ρώσου θεατρικού συγγραφέα, χρησιμοποιούταν για να επουλωθούν χτυπήματα στο πρόσωπο ή βουίσματα στα αυτιά. Επίσης, Ο Στέφαν Φαλιμίερζ, Πολωνός βοτανόλογος, προσπάθησε να φτιάξει σκευάσματα με βότκα και βότανα για να αυξήσει τη λίμπιντο και να ξυπνήσει την γονιμότητα. Αργότερα στην πορεία του χρόνου, χρησιμοποιήθηκε και σαν λοσιόν για μετά το ξύρισμα αλλά και σαν στοματικό διάλυμα.
Ενώ ήδη από τον δέκατο έβδομο αιώνα η υπερβολική κατανάλωση βότκας είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, η Ρωσική κυβέρνηση συνέχισε το εμπόριο της μιας και τότε κατείχε εικονικό μονοπώλιο. Τότε μάλιστα, αποτελούσε το 1/3 του κρατικού εισοδήματος της Ρωσίας. Το αγαπημένο απόσταγμα λοιπόν των πολιτών της Τσαρικής Ρωσίας συνέχισε να διατίθεται ελευθέρα μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, Τσάρος Νικόλαος κατάφερε να γίνει η Ρωσία η πρώτη χώρα που θεσπίζει απαγόρευση ποτού για να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας μεθυσμένης στην κυριολεξία κοινωνίας.
Σήμερα πολλές είναι οι χώρες που πλέον φτιάχνουν βότκα. Η Γαλλία αποτελεί πρωτοπόρο χάρη στις πρώτες ύλες και στους τρόπους απόσταξης. Από ένα ποτό που είχε ως στόχο να ηρεμήσει τα πνεύματα του λαού, η βότκα σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα είδος premium που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή κλασικών κοκτέιλ όπως το Bloody Mary. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα στη Ρωσία την χρησιμοποιούν για θεραπευτικούς λόγους άρα η αρχική τους εκτίμηση πρέπει να ήταν σωστή για την χρήση της σε τέτοιες περιπτώσεις!
Είναι η βότκα το αγαπημένο σου ποτό; Βρες μεγάλη ποικιλία εδώ.