Λικέρ: 4 προτάσεις για κάθε εποχή!
Η ονομασία τους προέρχεται από τη λατινική λέξη “liquifacere”, που σημαίνει «υγροποιώ» και είναι ένας από τους πιο “έξυπνους” τρόπους να αξιοποιήσουμε τα φρούτα κάθε εποχής. Τα έχουμε δει να συνοδεύουν γλυκά, να σερβίρονται σαν χωνευτικά, να εμπλουτίζουν ροφήματα όπως τον καφέ, να δημιουργούν απολαυστικά κοκτέιλ και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Ο λόγος για τα λικέρ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση.
Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε τα αγαπημένα μας λικέρ, 1 για κάθε εποχή αλλά και τα μυστικά για να τα φτιάξετε στο σπίτι, μιας και είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε.
Άνοιξη – Λικέρ Φράουλα
Η πρωταγωνίστρια της άνοιξης αποτελεί μία από τις νοστιμότερες επιλογές για το επόμενο σπιτικό λικέρ σας. Η συνταγή αποτελείται από τρία υλικά: 1 κιλό φράουλες, μισό κιλό ζάχαρη και 500 ml κονιάκ ή τσίπουρο ή βότκα. Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τις φράουλες, τις τοποθετείτε σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη μπουκάλα, την οποία πριν έχετε αποστειρώσει. Ρίχνετε το ποτό της επιλογής σας και κλείνετε την μπουκάλα. Αφήνετε την μπουκάλα σε φωτεινό μέρος για 2 μέρες και ανακινείτε στο διάστημα αυτό ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Τέλος, σουρώνετε το λικέρ σε μια άλλη μπουκάλα και το φυλάτε σε δροσερό μέρος έως ότου καταναλωθεί.
Καλοκαίρι – Λικέρ Σταφύλι
Ενώ το περγαμόντο αποτελεί μια από τις πιο γνωστές επιλογές για το καλοκαίρι, αξίζει να δοκιμάσετε το λικέρ σταφύλι. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής: 2 κιλά σταφύλια άσπρα και μαύρα με σκληρές ρώγες, 3 λεμονόφλουδες, μισό κιλό ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό και 500 ml τσίπουρο ή βότκα ή τζιν. Η διαδικασία ξεκινάει με το πλύσιμο και το κόψιμο σε μικρά τσαμπιά για τα σταφύλια. Αφού τα τοποθετήσετε σε μια μπουκάλα με φαρδύ στόμιο χωρίς να τα πιέσετε, βράζετε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρει βράση. Αφού κρυώσει το σιρόπι, το ρίχνετε στη μπουκάλα μαζί με τις λεμονόφλουδες και το ποτό της επιλογής σας. Κάθε 2 μέρες κουνάτε το περιεχόμενο και μετά από ένα μήνα έχετε έτοιμο το πιο πρωτότυπο καλοκαιρινό λικέρ!
Φθινόπωρο – Λικέρ Κυδώνι
Το κατεξοχήν φθινοπωρινό φρούτο με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά δεν γίνεται μόνο γλυκό του κουταλιού! Αποτελεί επίσης εξαιρετική βάση για ένα αρωματικό κοκτέιλ. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε: 1 κιλό κυδώνια, 750 ml κονιάκ, μισό κιλό ζάχαρη και ένα ξύλο κανέλας. Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα κυδώνια και τα κόψουμε μαζί με τη φλούδα (χωρίς τα κουκούτσια) στα τέσσερα, τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο μαζί με την κανέλα και το κονιάκ. Σημαντικό στην επιτυχημένη παρασκευή του λικέρ είναι το βάζο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καθαρό και αποστειρωμένο ώστε να διατηρηθεί καιρό το λικέρ. Αφού περάσουν δύο μήνες, το λικέρ μας είναι έτοιμο! Τελευταίο βήμα πριν το απολαύσετε είναι να το περάσουμε από φίλτρο καφέ ώστε να απομακρυνθούν κομμάτια από το κυδώνι.
Χειμώνας – Λικέρ Αχλάδι
Το αγαπημένο χειμωνιάτικο φρούτο με τη γλυκιά του γεύση είναι και κατάλληλο για το χειμερινό λικέρ που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν. Για να ετοιμάσετε το πρωτότυπο αυτό λικέρ θα χρειαστείτε 1 κιλό αχλάδια, 1 λίτρο τσίπουρο ή κονιάκ, μισό κιλό ζάχαρη και 1 φύλλο αρμπαρόριζας. Αρχικά κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο με το τσίπουρο ή το κονιάκ και τη ζάχαρη. Κάθε 4 μέρες το ανακινούμε ελαφρά και αφού περάσει ένας μήνας το περνάμε από σουρωτήρι ώστε να μείνει το λικέρ χωρίς το φρούτο.
Τα λικέρ μπορούν να γίνουν στην κυριολεξία με κάθε φρούτο. Οι παραπάνω προτάσεις ελπίζουμε να αφορούν την αφετηρία ώστε να πειραματιστείτε και εσείς με διαφορετικές γεύσεις!
Στην κάβα μας, θα βρείτε μεγάλη γκάμα ποτών για να φτιάξετε μόνοι της το λικέρ της επιλογής σας, ή ακόμα και λικέρ τα οποία μοιάζουν με σπιτικά!
📍 Είστε B2B πελάτης; Ανακαλύψτε τους κωδικούς μας σήμερα εδώ.
📍 Επίσης, το νέο μας κατάστημα λιανικής είναι πλέον ανοιχτό στην Λεωφ. Θρακομακεδόνων 68 & Ευρώτα στις Αχαρνές, Δευτέρα – Σάββατο 08:00 – 21:00 και Κυριακές 11:00 – 21:00. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε από κοντά!