Πως παράγεται το τσίπουρο;
To ποτό της παρέας όπως το αποκαλούν είναι μια σταθερή επιλογή χειμώνα-καλοκαίρι. Ενώ φιγουράρει σε κορυφαία καταστήματα εστίασης τα τελευταία χρόνια, δεν παύει για κάποιους να είναι άγνωστος ο τρόπος παραγωγής και εμφιάλωσής του. Αποτελώντας ένα τρόπο να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί όσο περισσότερο γίνεται το σταφύλι, έφτασαν σήμερα να παράγουν τσίπουρο υψηλής ποιότητας το οποίο συνοδεύει επάξια μεζέδες κάθε λογής.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως… Ποια είναι η διαδικασία ώστε να φτάσει στο ποτήρι μας;
Τα στέμφυλα, το περίσσευμα δηλαδή από το “πάτημα” του σταφυλιού για να παραχθεί το κρασί, είναι η πρώτη ύλη. Αυτά περιλαμβάνουν πέρα από τις φλούδες του σταφυλιού, τα κουκούτσια αλλά και την σάρκα τους. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι ποσοστό αφορά στο κάθε “μέρος” που συμμετέχει, οι φλούδες αποτελούν περίπου το 9%, η σάρκα το 85% και το υπόλοιπο συμπληρώνουν τα κουκούτσια.
Πριν φτάσει η πρώτη ύλη στο αποστακτήριο, προηγείται η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 20 με 40 μέρες η πρώτη ύλη μένει σε ανοιχτά δοχεία ώστε να έχει άμεση επαφή με τον αέρα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μετριούνται ώστε να παραμένουν εντός ορίων.
Επόμενο βήμα, είναι να ξεκινήσει η παραγωγή με την μέθοδο της απόσταξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αφού βράσει το μίγμα στα κατάλληλα δοχεία, οι ατμοί που δημιουργούνται υγροποιούνται και έτσι έχουμε το τελικό προϊόν. Ωστόσο, μετά την πρώτη απόσταξη που προκύπτει η λεγόμενη “σούμα”, αυτή απορρίπτεται και στην συνέχεια προχωράμε στην δεύτερη απόσταξη για να πάρουμε το τελικό προϊόν. Όντας αποσταγμένο δύο φορές, το ποτό αυτό έχει ανώτερη ποιότητα και πιο διακριτικά αρώματα.
Τέλος, για όσους το προτιμούν με γλυκάνισο, προστίθεται κατά την διάρκεια της δεύτερης απόσταξης.
Για πάρα πολλά χρόνια, η παραγωγή γινόταν στα καζάνια, τα οποία είναι κατάλληλα δοχεία για τον βρασμό του τσίπουρου. Παρόλα αυτά, σήμερα έχουν υιοθετηθεί πιο μοντέρνες μέθοδοι παραγωγής ώστε το τσίπουρο που παράγεται να είναι πολλαπλά αποσταγμένο και άρα ανώτερης ποιότητας.
📍 Είστε B2B πελάτης; Ανακαλύψτε τους κωδικούς μας σε τσίπουρο εδώ
📍 Επίσης, το νέο μας κατάστημα λιανικής είναι πλέον ανοιχτό στην Λεωφ. Θρακομακεδόνων 68 & Ευρώτα στις Αχαρνές, Δευτέρα – Σάββατο 08:00 – 21:00 και Κυριακές 11:00 – 21:00. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε από κοντά!