Ούζο: Πως φτιάχνεται το εθνικό ελληνικό ποτό
Στη χώρα μας, η παραγωγή του ξεκίνησε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα. Η ιδιαίτερη γεύση του γρήγορα αύξησε τη ζήτησή του με απόγειο τη δεκαετία του 1920, όπου λόγω ιδιαίτερων συνθηκών η παραγωγή του ήταν δύσκολη. Γενικά, το ούζο είναι ένα ποτό το οποίο έχει συνδεθεί με την ελληνική κουλτούρα όσο λίγα. Ιδιαίτερες πατρίδες του είναι η Λέσβος και η Χίος αλλά παράδοση στην παραγωγή του κατέχει και η Βόρεια Ελλάδα.
Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι επαγγελματίες του χώρου ώστε από την καλλιέργεια να προχωρήσουν στην συγκομιδή και έπειτα στην απόσταξη.
Σχετικά με το ούζο
Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή της διαδικασίας, θα θέλαμε να μοιραστούμε κάποια στοιχεία για το ούζο. Γνωρίζατε λοιπόν ότι:
– Η ονομασία του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλα ποτά γιατί αποτελεί αναγνωρισμένο εθνικό προϊόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
– Το απόσταγμα πρέπει να παράγεται μέσα στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, να είναι άχρωμο και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη να μην ξεπερνάει τα 50 γραμμάρια ανά λίτρο;
– Ο αλκοολικός του τίτλος να είναι μεταξύ 55-80%;
– Εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες, από την Αυστραλία μέχρι την Ιαπωνία;
Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, ας δούμε πως φτάνει το ποτό αυτό το ποτήρι μας.
Από τι παράγεται το ούζο
Το ούζο προέρχεται από την ανάμειξη σιτηρών με αρωματικά βότανα. Το πιο διαδομένα βότανα που χρησιμοποιούνται είναι ο γλυκάνισος, ο μάραθος αλλά και ο κορίανδρος. Τα βότανα που θα χρησιμοποιηθούν αποτελούν επιλογή του κάθε αποσταγματοποιού, με τον γλυκάνισο να είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Το πρώτο βήμα λοιπόν για να παραχθεί είναι να τοποθετηθούν τα παραπάνω υλικά μέσα σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, καζάνια όπως λέγονται συνήθως, μαζί με νερό.
Απόσταξη
Όταν το υγρό μείγμα φτάσει τους 80° C ξεκινάει η απόσταξη που διαρκεί περίπου 12 ώρες. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, έχουμε πλέον το αρωματισμένο απόσταγμα που πλησιάζει τους 80 αλκοολικούς βαθμούς, Πλέον σήμερα, ορισμένοι ποτοποιοί αποστάζουν το ποτό δύο φορές ώστε να παράξουν διαφοροποιημένο ούζο ανώτερης ποιότητας. Πριν καταλήξει στις φιάλες, πρέπει να αναμειχθεί με νερό ώστε να αποκτήσει τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, δηλαδή 37,5%.
Στην κάβα μας, θα βρείτε μεγάλη γκάμα ούζων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
📍 Είστε B2B πελάτης; Ανακαλύψτε τους κωδικούς μας σε ούζο εδώ
📍 Επίσης, το νέο μας κατάστημα λιανικής είναι πλέον ανοιχτό στην Λεωφ. Θρακομακεδόνων 68 & Ευρώτα στις Αχαρνές, Δευτέρα – Σάββατο 08:00 – 21:00 και Κυριακές 11:00 – 21:00. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε από κοντά!