Ενώ αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα ποτά, υπάρχουν πράγματα για το ουίσκι που ακόμα και σήμερα πολλοί δεν γνωρίζουν. Για αυτό και εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας σήμερα 4 πράγματα για το χρυσό ποτό που παράγεται τους τελευταίες περίπου 6 αιώνες!
1. Η πρώτη του ύλη είναι…τα δημητριακά!
Κι όμως είναι αλήθεια. Το ουίσκι αποτελεί απόσταγμα που παράγεται από τη ζύμωση πολτοποιημένων δημητριακών, όπως κριθάρι, σίκαλη ή καλαμπόκι. Σκωτζέζικο, ιρλανδέζικο ή αμερικάνικο, όλα έχουν ως βάση τους τα δημητριακά. Αυτό που τα ξεχωρίζει μεταξύ είναι ποιοι κόκκοι χρησιμοποιούνται αλλά και ο τρόπος παραγωγής του.
Πιο συγκεκριμένα, το Scotch ουίσκι παράγεται από βύνη κριθαριού και οι παραλλαγές του είναι το single malt που παρασκευάζεται μόνο με βύνη κριθαριού, νερό και μαγιά, το grain που το κύριο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι ή και τα δύο, και τέλος το blended που προκύπτει από την ανάμειξη του single malt και grain.
Αυτό που επίσης που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι στο blended ουίσκι συγκεκριμένα, η δήλωση ηλικίας αναφέρεται στο νεότερο ουίσκι που έχει χρησιμοποιηθεί.
Το Irish ουίσκι, η ιδιαιτερότητα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημητριακά σε οποιαδήποτε αναλογία, δίνοντας μια διαφορετική επίγευση.
Τέλος, για τα American-style ουίσκι, τα πιο δημοφιλή είναι το bourbon, το οποίο πρέπει να περιέχει κατά 51% τουλάχιστον καλαμπόκι και το Rye που πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε σίκαλη πάνω από 51%.
2. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη παλαίωσης
Σίγουρα δεν μπορεί να καθοριστεί η ηλικία ενός ουίσκι από το χρώμα του και αυτή είναι μια από τις συχνότερες παρανοήσεις. Σημαντικός παράγοντας καθορισμού του χρώματος είναι το ξύλο στο οποίο έχει ωριμάσει. Ενώ είναι αναγκαίο από τη νομοθεσία να χρησιμοποιηθούν δρύινα βαρέλια στην διαδικασία ώστε να μπορεί το ποτό να ονομαστεί ουίσκι, η προέλευση του δρυ μπορεί να διαφέρει και τελικά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο χρώμα.
3. Παίρνει το χρώμα του (μόνο) από το βαρέλι
Ένας ακόμα μύθος είναι αυτός και ενώ είναι γεγονός πως τα παλαιότερα ουίσκι τείνουν να είναι και πιο ακριβά, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα έχουν και καλύτερη γεύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τα 28 περίπου χρόνια, το ποτό αρχίζει να «χάνει» σε γεύση. Μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η ένταση του ξύλου να αυξηθεί και να καλύψει τα υπόλοιπα συστατικά.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά στον κόσμο. Εσείς τα γνωρίζατε;
Στην Cava365 θέλουμε να σας προσφέρουμε το καλύτερο! Δείτε τους κωδικούς μας για ουίσκι εδώ και ζητήστε μας την προσφορά σας σήμερα στέλνοντας email στο [email protected].
2. Παίρνει το χρώμα του (μόνο) από το βαρέλι
Το βαρέλι, όπως αναφέραμε παραπάνω είναι σημαντικό αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Σε πολλά από τα ουίσκι που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν προστεθεί χρωστικές ουσίες που δίνουν την καραμελένια αυτή απόχρωση. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα σκωτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι μαζικής παραγωγής. Ωστόσο, πολλά brands αρχίζουν να στρέφονται ενάντια στην πρακτική των χρωστικών και να το χρησιμοποιούν κιόλας σαν μέρος του μάρκετινγκ τους. Ενώ οι χρωστικές δεν προσθέτουν γεύση, πολλοί από αυτούς που πίνουν το συγκεκριμένο ποτό, το προτιμούν στο φυσικό τους χρώμα.