Τρύγος – Πόσο καλά γνωρίζετε αυτήν την παράδοση;
Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών προκειμένου να διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση ως φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού και αποσταγμάτων.
Η εποχή του τρύγου, που ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού, τη θέση του αμπελιού και το μικροκλίμα της περιοχής διαρκεί από το τέλος του καλοκαιριού έως την καρδιά του φθινοπώρου, αντιπροσωπεύει το τέλος μιας φάσης και την αρχή μιας νέας. Κατά τη διάρκεια του τρύγου, οι αμπελουργοί συλλέγουν τα ώριμα σταφύλια, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή του κρασιού. Αυτή η διαδικασία της συγκομιδής των έτοιμων καρπών ταυτόχρονα ετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης.
Η περίοδος συγκομιδής των σταφυλιών γενικά αρχίζει 30-70 ημέρες μετά την καρπόδεση, τη στιγμή που οι ράγες αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κίτρινο (για τις λευκές ποικιλίες) ή κόκκινο-μωβ (για τις κόκκινες ποικιλίες). Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, έχουμε αύξηση των σακχάρων με ταυτόχρονη μείωση των οξέων μέσα στον καρπό. Γενικά, στο βόρειο ημισφαίριο, οι περισσότερες ποικιλίες ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ο ιδανικός χρόνος συγκομιδής στα αμπέλια. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ο τύπος του εδάφους, η θέση της ποικιλίας και οι καλλιεργητικές τεχνικές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Οι παραγωγοί συλλέγουν διαφορετικούς τύπους ή ποικιλίες σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, προκειμένου να επιτύχουν επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο τρύγος αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής και τον κύκλο της φύσης, όπου η απώλεια και η αναγέννηση συνυπάρχουν διαρκώς. Ο τρύγος των αμπελιών είναι μια διαδικασία που συμβολίζει την αναγέννηση σε πολλούς πολιτισμούς και πνευματικές παραδόσεις. Το κρασί άλλωστε που παράγεται είναι συχνά συνδεδεμένο με την ηδονή και την κοινωνικότητα, αλλά και με την ιερότητα σε ορισμένες θρησκευτικές τελετές. Σε πολλές χώρες, η μέρα της συγκομιδής είναι τόσο σημαντική που οι παραγωγοί οργανώνουν γλέντια για να γιορτάσουν το μεγάλο γεγονός.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι. Ο τρύγος πραγματοποιείται με μαχαίρια και / ή ψαλίδια, είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρικά. Αφού κοπούν τα ολόκληρα τσαμπιά, οι εργαζόμενοι τα τοποθετούν σε καλάθια συλλογής και τα μεταφέρουν στο οινοποιείο (ποικιλίες κρασιών) ή σε ειδικές αποθήκες (ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών). Οι επιτραπέζιες ποικιλίες αμπέλου μπορούν να συλλεχθούν μόνο με το χέρι και όχι μηχανικά. Δεν μπορούν να συλλεχθούν μηχανικά, επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματιστούν και να αναπτύξουν μώλωπες. Τα σταφύλια είναι ευαίσθητα φρούτα. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί προσπαθούν να τα μεταφέρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα είτε στις εγκαταστάσεις συσκευασίας (επιτραπέζια σταφύλια) είτε στο οινοποιείο. Για τα επιτραπέζια σταφύλια που πρέπει να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, απαιτούνται φορτηγά ψυγεία.
Βρείτε τις προτάσεις μας για κρασιά στο eshop μας, είτε στην κάβα μας.