ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ: ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ
Μία από τις επικρατέστερες τάσεις στην ελληνική αποσταγματοποιία αποτελούν τα παλαιωμένα τσίπουρα. Λόγω μάλιστα της ανώτερης ποιότητάς τους και του λογικού τους κόστους, έχουν αρχίσει να κερδίζει έδαφος υπέρ δημοφιλών ποτών όπως είναι το ούζο αλλά και το ουίσκι πολλές φορές. Πολλοί επίσης χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο είδος ως «ελληνικό malt” λόγω της πλούσιας γεύσης του και του κεχριμπαρένιου χρώματός τους. Τα παραπάνω τα καθιστούν μια απαραίτητη πλέον προσθήκη σε κάθε προσωπική ή και επαγγελματική κάβα.
Στο νέο μας blog μοιραζόμαστε μαζί σας ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα παλαιωμένα τσίπουρα από τον τρόπο παρασκευής του και το πως πίνονται, μέχρι τον λόγο που το χρώμα τους είναι λίγο διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει έως τώρα!
ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Φανταστείτε ένα εκλεκτό τσίπουρο ανώτερης ποιότητας, το οποίο αντί να συσκευασθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής του να παραμείνει σε δρύινα βαρέλια για μερικούς μήνες ή και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, αποκτά πιο «γεμάτα» χαρακτηριστικά και έντονη μυρωδιά ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει και το χρώμα του από διάφανο σε λαμπερό χρυσαφί χρώμα. Όταν πλέον το παράγωγο εμφιαλωθεί παύει να αλλάζει χρώμα και μπορεί να διατηρηθεί στην φιάλη του χρόνια.
Ενώ το ταξίδι για την παραγωγή των αποσταγμάτων αυτών ολοκληρώνεται ουσιαστικά στα βαρέλια, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το είδος του βαρελιού αλλά και ο χρόνος που θα παραμείνει μέσα σε αυτό θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, η γευστική παλέτα τους μπορεί να έχει από φρουτώδη χαρακτήρα και γκάμα αρωμάτων από σοκολάτα, σύκο έως και μόκα. Η ποιότητα της πρώτης ύλης, του σταφυλιού δηλαδή που θα χρησιμοποιηθεί, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγή ενός ποιοτικού παλαιωμένου τσίπουρου.
ΠΩΣ ΠΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Σε αντίθεση με το από τσίπουρο, αυτό μπορεί να το απολαύσει κανείς και χωρίς πάγο για να μπορέσει να αντιληφθεί τα πλούσια αρώματά του ευκολότερα. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου. Αν επίσης πιστεύατε πως μπορούν να συνοδεύσουν μόνο αλμυρούς μεζέδες κάνατε λάθος! Πέρα από το ότι συνοδεύουν ώριμα τυριά και καπνιστά αλλαντικά, ταιριάζουν τρομερά και με γλυκά όπως τιραμισού, καρυδόπιτα μέχρι και crème brûlée.
Μια ακόμα χρήση τους είναι η ανάμιξη τους με άλλα ποτά για την δημιουργία ευφάνταστων και γρήγορων κοκτέιλ! Το παλαιωμένο τσίπουρο ταιριάζει πιο συγκεκριμένα πολύ με χυμό ανανά, βύσσινο και ροζ σόδα. Έξτρα συμβουλή αν θέλετε να τονώσετε τα αρώματά του: προσθέστε μια φλοίδα από πορτοκάλι και έτοιμο! Πως να μην γίνεται δημιουργικοί μετά από αυτό;
Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι μια γευστική δοκιμή – ή και δύο – θα σας πείσουν. Ανακαλύψτε την μεγάλη γκάμα μας εδώ και μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας μαζί μας!