Οι γιορτές πλησιάζουν και ακόμα και αν φέτος θα είναι κάπως διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει, η συνταγή για ένα επιτυχημένο γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει πέρα από το νόστιμο φαγητό και την καλή παρέα, ένα ποιοτικό κρασί.
Είναι γεγονός πως δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα πιάτα, για αυτό και εμείς δημιουργήσαμε αυτόν τον σύντομο οδηγό ώστε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κρασί που θα απογειώσει το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας!
Μοσχοφίλερο: μια ποικιλία ζωηρή και άκρως αρωματική
Τα κρασιά από μοσχοφίλερο χαρακτηρίζονται από τα έντονα αρώματα που φέρνουν στο μυαλό εσπεριδοειδή, άσπρα λουλούδια ενώ συνοδεύονται από μέτρια έως υψηλή οξύτητα. Το μοσχοφίλερο είναι συνήθως κρασί λευκό και αποτελεί μία από τις πιο κομψές ελληνικές ποικιλίες. Μπορεί να συνοδεύσει άψογα πράσινες σαλάτες, καθώς η οξύτητα του συμπληρώνει τέτοιες γεύσεις. Το είδος αυτό ταιριάζει επίσης με λευκά φρέσκα τυριά όπως με την φέτα, το ανθότυρο, τη μυζήθρα, το μανούρι και το κατίκι Δομοκού. Σχετικά με το κυρίως πιάτο και ακολουθώντας τον γενικό κανόνα λευκό κρασί-λευκό κρέας, μπορεί να αναδείξει επάξια πιάτα με πουλερικά. Η συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού γενικά μπορεί να υποστηρίξει όξινες γεύσεις αλλά και πιάτα που περιέχουν μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικό ή δενδρολίβανο.
Merlot Αγιωργίτικο: το ερυθρό κρασί με την φρουτώδη γεύση και την απαλή ισορροπία
Κόκκινα ώριμα φρούτα με νότες μπαχαρικών που αφήνουν μακρά επίγευση: αυτό είναι το Merlot Αγιωργίτικο. Για όσους αναζητούν μια ποικιλία κρασιού αρωματική και βελούδινη γεύση, αυτή είναι η ιδανική επιλογή. Αυτός ο τύπος κρασιού θα συνοδεύσει με επιτυχία λαχανικά αλλά και κίτρινα τυριά όπως gouda και edam. Για όσους προτιμήσουν γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι ή ακόμα και λιπαρά ψάρια όπως λαβράκι ή φαγκρί, αυτή η επιλογή θα προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Τέλος, προτιμήστε το σε περίπτωση που στο τραπέζι σας θα υπάρξουν ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες αλλά και φρούτα για επιδόρπιο.
Cabernet Sauvignon: η πιο πολυφυτευμένη ποικιλία κρασιού στον κόσμο
Προήλθε από την “ένωση” του Cabernet Franc και του Sauvignon Blanc, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και έχει βαθυκόκκινο χρώμα αλλά και πλούσια γεύση. Τα στοιχεία αυτά συνοψίζουν την μοναδική ποικιλία Cabernet Sauvignon που από πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών. Με αυτό το κρασί θα μπορέσετε να απολαύσετε μεγάλη ποικιλία τυριών, πικάντικα, λιπαρά, λευκά και κίτρινα. Κυρίως όμως συνοδεύει κρεατικά, όπως βοδινές μπριζόλες και παϊδάκια. Και για όσους επιθυμούν να περάσουν τις γιορτές με ένα πιο μοντέρνο τρόπο θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ποικιλία αυτή μπορεί να συνοδεύσει πίτσα αλλά και ένα ζουμερό burger.
Μαλαγουζιά: το κρασί της μεσογειακής κουζίνας
Αν και μερικές δεκαετίες πριν έφτασε κοντά στην εξαφάνιση, σήμερα η ποικιλία αυτή θεωρείται παγκόσμιας εμβέλειας και παράγει εξαιρετικά ξηρά λευκά κρασιά. Γεμάτη ζωντάνια αλλά και πολυπλοκότητα, η μαλαγουζιά στέκεται επάξια δίπλα σε πιάτα που περιλαμβάνουν λαχανικά και γενικότερα σαλάτες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι συνδυάζεται επίσης πολύ καλά και με αγκινάρες, ένα υλικό που είναι γνωστό πως δεν ταιριάζει με μεγάλη γκάμα κρασιών. Αν είστε επίσης λάτρεις των μαλακίων όπως η σουπιά και το καλαμάρι, ο συνδυασμός θα είναι άκρως επιτυχημένος. Τέλος, το κρασί αυτό συμπληρώνει αρμονικά γλυκά που περιέχουν εσπεριδοειδή όπως τάρτες φρούτων, πορτοκαλόπιτες, και πάβλοβες.
Όποια και αν είναι η επιλογή σας για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, σε εμάς θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κρασιών σε ανταγωνιστικές τιμές. Με παραδόσεις ανά την Ελλάδα, φροντίζουμε να έχετε πάντα υψηλής ποιότητας κρασιά όλο τον χρόνο! Δείτε τα κρασία μας εδώ και ζητήστε μας την προσφορά σας σήμερα στέλνοντας email στο [email protected].